Svjetski dan mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje kao globalni prioritet

       Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja na dan 10. listopada odvijat će se pod sloganom : “Mentalno zdravlje kao globalni prioritet ” , pa i mi skrećemo pozornost na prioritet zaštite mentalnog zdravlja djece i mladeži kao najosjetljivije populacije koju sveobuhvatno zdrastveno zbrinjavamo  u našoj bolnici.

        Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da trenutno više od 40% zemalja nema nacionalnu politiku za zaštitu mentalnog zdravlja. U ovom trenutku više od 33% zemalja financira zaštitu mentalnog zdravlja s manje od 1% ukupnog proračuna za zdravstvo, dok drugih 33% zemalja troši približno 1%. 
Hrvatska nacionalna politika za zaštitu mentalnog zdravlja uvažava sve zdravstvene i druge rizike za nastanak bolesti i invalidnosti, te ih se prikladno prisjetiti pred obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. listopada.

     Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Zagrebu jedina je bolnica  u službi sveobuhvatne zaštite mentalnog zdravlja djece i mladeži u Republici Hrvatskoj, te je prema tome stožerna ustanova u praksi liječenja djece i mladeži s psihičkim teškoćama, koja je jedinstvena po tome što može ponuditi integriranu psihijatrijsku skrb.  
Dio te skrbi je i naša okrenutost prema uvjetno rečenoj zdravoj populaciji, odnosno djeci i mladeži u stanjima stresa i psihičkih kriza. Taj pomak mreže psihijatrijske skrbi prema zdravlju smatramo posebno važnom značajkom suvremene psihijatrije.  
Tijekom zadnjih nekoliko desetljeća u službi mentalnog zdravlja u razvijenom svijetu postoji trend usmjeren prema liječenju osoba s duševnim smetnjama u zajednici, s ciljem njihove reintegracije u zajednicu, obitelj i na radni mjesto, odnosno u školu i obrazovanje. To usmjeravanje prema životu temelj je svakog programa liječenja mladih u ovoj bolnici. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim suradnim ustanovama, koje čine sustav usmjeren da ispuni potrebe djece i mladeži koja se kod nas liječe.

     Mentalno zdravlje djece i mladeži kao društveni prioritet prepoznato je ove godine i od Vijeća Europe, a ista praksa provodi se i kod nas i vjerujemo da idemo u korak s Europom. Dokaz da smo na dobrim smjernicama najbolje nam potvrđuju naši korisnici zadovoljni liječenjem kod nas.

dr. Josip Podobnik, spec.psihijatar