x1264176212601495602Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež Zagreb stekla je naslov Bolnica- prijatelj djece 09. veljače 2010 godine. Za dobivanje statusa Bolnica je morala ispuniti 12 zahtjeva Središnjeg odbora akcije «Za osmijeh djeteta u bolnici». Svečanost otkrivanja natpisne ploče s prestižnim nazivom bolnica je održala 06.svibnja 2010. Čast otkrivanja natpisne ploče pripala je gradonačelniku Milanu Bandiću.

Bolnica i dalje provodi aktivnosti u cilju humaniziranja boravka i liječenja djece u bolnici koje uključuju uređenje samog prostora Bolnice, te edukaciju zdravstvenih djelatnika. Prostor Bolnice se kontinuirano uređuje i prilagođava potrebama boravka i liječenja djece (nadograđen je novi prostor, obnovljeni su sanitarni čvorovi, postavljen je video nadzor, ugrađena su neprobojna i sigurnosna stakla, platforme za invalide, nabavljen je novi namještaj i didaktičke igračke za ordinacije i čekaonice, prostor je u potpunosti klimatiziran).

Djeca se hospitaliziraju samo u najnužnijim indikacijama (akutna stanja), liječenje se nastoji provoditi u za djecu povoljnijim i prihvatljivijim uvjetima bez odvajanja od obitelji (Dnevna bolnica i ambulantno liječenje). Dijagnostika i liječenje se provode prema individualiziranom i holističkom pristupu svakom bolesniku te se za svakogo dijete određuje terapijski plan. Omogućeno je sudjelovanje roditelja u procesu dijagnostike i liječenja, te svakodnevne posjete djeci. Kontinuirano se provodi edukacija medicinskih sestara i liječnika, dok bolesnici i njihovi roditelji ispunjavaju upitnike o kvaliteti liječenja.

U Bolnici se provode razne edukativne, zabavne i kreativne aktivnosti kako bi boravak i liječenje djece u bolnici bilo što ugodnije i manje stresno, a slobodno vrijeme korisno ispunjeno (likovne, dramske, sportske i plesne radionice, muzikoterapija, tete pričalice, doktori klaunovi, „Veseli petak“ glazbeno-scenski program koji pripremaju bolesnici). Aktivnosti provode brojni volonteri zajedno s djelatnicima Bolnice.