Liječenje depresije mladih

Depresija mladih je vrlo ozbiljan i opasan psihički poremećaj. Stoga, nemojte čekati i nadati se da će simptomi depresije jednostavno proći. Ukoliko uočite znakove depresije, potražite pomoć stručnjaka.

Dogovorite pregled kod obiteljskog liječnika. Budite spremni dati liječniku podatke o simptomima depresije koje ste uočili, kao što je duljina trajanja, utjecaj na svakodnevno funkcioniranje adolescenta i obrazac javljanja. Potrebno je spomenuti ukoliko je netko od članova uže ili šire obitelji liječen zbog depresije ili nekog drugog psihičkog poremećaja. Liječnik će pregledati dijete i uputiti ga na vađenje krvi kako bi se isključili tjelesni uzroci za djetetove simptome.

Ukoliko se utvrdi da ne postoje tjelesni razlozi za djetetove simptome, liječnik će vas uputiti psihologu ili psihijatru koji se bavi djecom i adolescentima. Liječenje depresije mladih je vrlo osjetljivo područje, posebno kada se radi o primjeni lijekova. Stručnjaci za liječenje depresije mladih moraju imati specifičnu edukaciju iz područja dječje psihijatrije. Niti jedan stručnjak nije svemoguć, niti je svaka terapija učinikovita kod svakoga. Važno je da dijete prihvati psihologa ili psihijatra, te ukoliko se ne osjeća ugodno ili nije zadovoljno jednim, potražite drugoga.

Terapijske mogućnosti za liječenje depresije mladih

Depresija djece i adolescenata se može liječiti psihoterapijom ili lijekovima, pritom najbolje rezultate liječenja daje kombinirani tretman lijekovima i psihoterapijom.

Psihoterapija se može primjenjivati kod blaže ili umjerene depresije. Izbor psihoterapijske tehnike ovisi o dobi djeteta i njegovim mogućnostima razumijevanja. Kod mlađe djece to je terapija igrom i crtežom, a kod starije djece i adolescenata individualnu psihoterapija ili grupna terapiju. Grupna terapija pomaže dijetetu da u grupi lakše izrazi svoje emocije, uspostavi empatiju s drugim članovima grupe i stekne sigurnost. Često se, kod depresije u djece i mladih, koristi i obiteljska terapija, jer su depresivni problemi često uzrokovani ili podržavani lošim obiteljskim odnosima.

Primjena lijekova je potrebna ukoliko psihoterapija ne dovede do poboljšanja psihičkog stanja mlade osobe i nestanka depresije, i u slučajevima teške depresije kod mladih. Međutim, liječenje depresije se ne može svesti samo na uzimanje lijekova, već treba biti dio sveobuhvatnog liječenja koje uključuje psihoedukaciju, psihoterapiju, obiteljsku terapiju.

Primjena antidepresiva u dječjoj i adolescentnoj dobi

Mozak djece i adolescenata se razlikuje od mozga odraslih, te je i djelovanje antidepresiva kod mladih različito od odraslih. Rezultati istraživanja antidepresiva su pokazali da oni mogu biti učinkoviti u liječenju težih depresivnih epizoda mladih. Primjena antidresiva može imati i negativne učinke te je za svako pojedino dijete potrebno odlučiti da li korist od primjene antidepresiva može biti veća od rizika.
Ukoliko je vaše dijete počelo uzimati antidepresivn ili mu je promijenjena doza lijeva, ono treba kontrolu psihijatra:

– Jednom tjedno tijekom prva četiri tjedna
– Svaka dva tjedna tijekom narednog mjeseca
– Na kraju 12. tjedna uzimanja lijeka
– Češće ukoliko se jave neki problemi

Djeca koja uzimanju antidepresive: Znakovi koje je potrebno pratiti i javiti se liječniku ukoliko se pojave

– Pogoršanje ili novo javljanje suicidalnih misli
– Pokušaj suicida
– Pogoršanje depresije
– Pogoršanje napetosti
– Izraziti nemir
– Panični napadi
– Smetnje spavanja, nesanica
– Pogoršanje ili novo javljanje razdražljivosti
– Agresivni ili nasilno ponašanje, ljutnja
– Hipomanija – pretjerana aktivnosti i razgovorljivost
– Ostale neobične promjene u ponašanju

Tijekom primjene antidepresiva može doći do pogoršanja ili novog javljanja suicidalnih misli i ponašanja kod nekih mladih osoba. Rizik je najveći tijekom prva dva mjeseca od početka primjene antidepresiva. Rizik za suicid kod uzimanja antidepresiva je još veći kod mladih s ranijim pokušajima suicida, bipolarnim poremećajem, ili pozitivnom obiteljskom anamnezom za bipolarni poremećaj.

Briga za cijelu obitelj

Kao roditelj čije dijete ima depresiju, može se dogoditi da svu svoju energiju i pažnju usmjerite na depresivno dijete. U međuvremenu, možete zanemariti vaše vlastite potrebe i potrebe ostalih članova obitelji. Dok je pomoć vašem depresivnom djetetu jedan od prioriteta, važno je da i čitavu obitelj održite zdravom i jakom tijekom ovog teškog razdoblja.

Vodite brigu i o sebi – kako bi pomogli svojem depresivnom djetetu, važno je da i vi ostanete zdravi i snažni, stoga ne zanemarujte svoje vlastite potrebe. Ova stresna situacija može utjecati na vaše raspoloženje i osjećaje, stoga vodite brigu o svojoj prehrani, spavanju i aktivnostima koje volite.
Potražite podršku – osigurajte svoju emocionalnu podršku, družite se sa svojim prijateljima, pridružite se nekoj grupi podrške, ili krenite u vlastitu psihoterapiju. Ponekad se dogodi da se osjećate bespomoćni, preopterećeni, ljuti. Važno je da razgovarate o tome kako depresija vašeg djeteta utječe na vas, a ne da potiskujete vlastite negativne osjećaje.
Budite otvoreni u obitelji – ne izbjegavajte razgovarati o depresiji vašeg djeteta u obitelji kako bi „zaštitili“ drugu djecu, djeca osjećaju kada se događa nešto ozbiljno. Kada ne dobiju ispravnu informaciju, njihova mašta može stvoriti krive zaključke. Otvoreno razgovarajte o ovom problemu u obitelji i dopustite ostaloj djeci za postavljaju pitanja i iznose vlastite osjećaje.
Mislite i na drugu djecu u obitelji – depresije jednog djeteta uzrokuje stres i nelagodu kod drugih članova obitelji, stoga pripazite da ne zanemarite „zdravu“ djecu. Braća i sestre trebaju također pažnji, a ponekad i stručnu pomoć u prevladavaju osjećaja o čitavoj situaciji.
Izbjevajte osjećaj krivnje – lako se može desiti da krivite sebe ili druge članove obitelji za depresiju vašeg djeteta, ali to samo povećava već ionako stresnu situaciju. Depresija ima više uzroka i malo je vjerojatno, osim u slučaju zlostavljanja ili zanemarivanja, da su članovi obitelji odgovorni.