STRUČNJACI PSIHIJATRIJSKE BOLNICE ZA DJECU I MLADEŽ NA PRVOM INTERNACIONALNOM KONGRESU DJEČJE I ADOLESCENTNE PSIHOTERAPIJE ODRŽANOM U SARAJEVU OD 18-21.10.2018

U Sarajevu se u periodu od 18. do 21. listopada u Hotelu Hills u Sarajevu održao Prvi internacionalni Kongres dječje i adolescentne psihoterapije na temu: “Mjesto psihoterapije u očuvanju zdravlja i dobrobiti djece i adolescenata”. Kongres je imao za cilj istaknuti postojanje potrebe za povećanjem svjesnosti svih stručnjaka iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i pravosuđa o važnosti multidisciplinarne i intersektoralne suradnju u očuvanju zdravlja i dobrobiti djece i mladih. Organizator kongresa je BHIDAPA – Bosansko-hercegovačka integrativna dječja i adolescentna psihoterapijska Asocijacija, u partnerstvu sa UNICEF-om. Teme izlaganja dolazile su iz područja zdravlja, socijalne zaštite, obrazovanja i maloljetničke pravde. Izlaganja su bila organizirana kroz plenarna predavanja, okrugle stolove, radionice, simpozije i panele.

Ravnateljica psihijatrijske bolnice za djecu i mladež doc. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, u koautorstvu s prof. Anom Kordić te prof. Miom Flander, psihologinjom SUVAG-a, održala je vrlo posjećeno plenearno predavanje na temu “Mindfulness – usredotočena svjesnost: primjena u djece na psihijatrijskom odjelu“. Ravnateljica je također bila sudionik simpozija „Tišina koju treba čuti – seksualno zlostavljanje djece, Naučimo ih da se zaštite – muldisciplinarnost i intersektoralnost“.

Kongres je bio mjesto susreta različitih disciplina, institucija i organizacija čiji je cilj očuvanje zdravlja i dobrobiti djece i adolescenata, razmjena iskustva, dobre prakse, najave novih trendova, kroz brojna izlaganja sudionika iz više od 15 zemalja.

20181019_123928

20181021_132126