Na Prvom simpoziju o zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba Bolnica je predstavila svoj klinički, stručni i znanstveni rad

Na znanstveno-stručnom „I. simpoziju o zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba“ održanom u petak 13. ožujka 2015. godine ravnateljica Bolnice dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, dr. med., predstavila je rad Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež.

Simpozij je organiziran i održan pod pokroviteljstvom Grada Zagrebu u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. Simpozij su podržali te organizatore i sudionike pozdravili zamjenica gradonačelnika dr. sc. Sandra Švaljek i ministar zdravlja Siniša Varga.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof. prim. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med. je u plenarnom predavanju predstavila Gradsku sliku zdravlja. Izvrsnost svake pojedine zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad Zagreb predstavljena je kroz prezentacije pri čemu su istaknute njihove stručne, znanstvene i nastavne djelatnosti, ali i projekti i programi koji predstavljaju nadstandard u pružanju usluga zdravstvene zaštite, sukladno Planu promicanja zdravlja i prevencije bolesti, Planu zdravstvene zaštite te strategijama iz područja zdravstva, kao što je strategija „Zdravlje za sve“ koja se provodi u Gradu Zagrebu prema principima Deklaracije o zdravlju u Gradu Zagrebu iz 2001. godine.

Na simpoziju je predstavljena i monografija „Zdravstvene ustanove Grada Zagreba u praksi u znanosti“ čija je urednica prof.dr.sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a o kojoj su govorili i recenzenti monografije, bivši ministar zdravlja Neven Ljubičić te predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić.

U monografiji je objavljen in extenso rad Uloga Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u zdravstvenom sustavu RH u djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije“ autora dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, prim. dr. Zoran Juretić, prim. dr. sc. Zorana Bujas Petković, dr. Ljubica Paradžik i Irena Đuretić, mag.med.techn.,  u kojem su detaljnije prikazane specifičnosti rada.

Bolnice u djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije koja je jedina zdravstvena ustanova u RH koja ima hitnu psihijatrijsku ambulantnu za djecu i adolescente, akutno i intenzivno liječenje na zatvorenom psihijatrijskom odjelu, te Dnevnu bolnicu za djecu od predškolske dobi do završetka adolescencije, kao i najveći broj stručnjaka u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti (ambulante psihijatara, neurologa, EEG, psihologa i logopeda). U radu je prikazan stručni i znanstveno istraživački rad djelatnika bolnice, edukacijska, publikacijska i nastavna djelatnost, kao i suradnja Bolnice s drugim zdravstvenim, znanstvenim i nastavnim ustanovama u zemlji i inozemstvu kao i institucijama u sustavu zaštite mentalnog zdravlja djece.

20150325_12401920150325_124105