„Eli u Kuksi“ – početak rada terapijskog psa u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež

U suradnji s Centrom za rehabilitaciju „Silver“ Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež proširila je terapijske postupke uvođenjem rada s terapijskim psom.

 Aktivnosti s terapijskim psom provodi psihologinja Bolnice mr. sc. Iva Zečević, prof. u grupnom radu s djecom s ciljem poticanja emocionalnog i socijalnog razvoja i usvajanja primjerenijih obrazaca ponašanja u djece s problemima mentalnog zdravlja koja se liječe u na Bolničkom odjelu. Terapijski pas na djecu djeluje opuštajuće, potiče ih na komunikaciju i motivira u terapijskim postupcima. Aktivnosti s terapijskim psom pomažu djeci u prepoznavanju i izražavanju osjećaja, uvježbavanju samokontrole, a time i smanjenju neprihvatljivih obrazaca ponašanja. Također, potiče se razvijanje empatije te uvježbavanje socijalnih i praktičnih vještina.

Brojni znanstveni dokazi potvrđuju da terapija s psom poboljšava ponašanje djeteta i omogućuje primjerene reakcije na zahtjeve okoline. Istraživanja pokazuju da provođenjem aktivnosti s terapijskim psom u djece dolazi do smanjenja uznemirnosti i agresivnog ponašanja, postizanja samokontrole, poboljšanja sposobnosti suradnje s drugom djecom i odraslima te izvršavanja zadataka, odnosa s vršnjacima, adekvatnije socijalne komunikacije (češćeg gledanja u oči tijekom razgovora, prilagođavanja glasnoće govora u razgovoru), samomotivacije u postizanju ciljeva i dr. Terapijski pas potiče samostalnost djeteta te kroz brigu za psa dijete uči kako se brinuti o drugima i o sebi.

elibol (1)

slika 1

slika 2