Akcija “Za osmijeh djeteta u bolnici” -“Thearto”- predstava

U sklopu akcije «Za osmijeh djeteta u bolnici», te projekta «Thearto», 22.svibnja 2009. godine, održana je predstava «Kako sam došao na ovaj svijet».
Autor predstave je poznati glumac Zijah A. Sokolović, koji je ujedno i umjetnički voditelj projekta, a na oduševljenje svih prisutnih predstavu je odigrao višestruko nagrađivani mladi dramski umjetnik Dražen Šivak.

Sam glumac o predstavi kaže…
…»Tajna vlastitog porijekla jedno je od najuzbudljivijih pitanja koje se postavlja pred dijete od trenutka kad stekne svijest o sebi. U današnje vrijeme i najmanji se smiju pričama o rodi i bebama koje mama i tata nalaze u kupusu. Roditelji su ipak pred dilemom kako dijete dovesti do saznanja o nastanku života, a da to bude istinito i razumljivo, bez okolišanja i zaplitanja u mutne metafore, s mjerom i ukusom.
Predstava koju smo Vam ponudili pomoći će im da to učine uz osmijeh, na najprirodniji i najugodniji način. Kroz umjetnost, igru i humor, približava se priča o nastanku života.»…
slikica_predstava_3
A djeca koja se trenutno nalaze na liječenju u našoj bolnici, o predstavi su sve rekla svojim neprekidnim smijehom, nesputanom komunikacijom s glumcem i sudjelovanjem u predstavi.
Uz djecu u predstavi su imali priliku uživati i roditelji koji su se tada našli u bolnici.
Nakon predstave dogovoren je nastavak suradnje između naše bolnice te projekta «Thearto».

…O projektu «Thearto»…
Thearto projekt osnovan je 1996. godine, u «Toihaus – Theater am Mirabellplatz», u Salzburgu, Austrija. Održana predstava dio je Thearto projekta, koji počinje svoj život i u Hrvatskoj. Osnovna ideja je edukacija kroz kazališnu umjetnost, koja se provodi u više različitih segmenata i tako pomaže djeci da razviju maštu, sigurnost i komunikaciju.
Umjetnički voditelj projekta je poznati dramski umjetnik Zijah A. Sokolović, a tehnička direktorica gđa Helga Gruber.
U nadi za što skorijim daljnim druženjima u sklopu «Thearto» projekta, u bolnici nastavljamo s provođenjem projekta «Za osmijeh djeteta u bolnici», te u sklopu istog užurbano pripremamo veliku izložbu likovnih radova nastalih tijekom školske godine 2008./09., koja će svoje svečano otvorenje doživjeti 09. lipnja 2009. godine.