4. ZNANSTVENI STRUČNI SIMPOZIJ “MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: SLUŠAM TE”

4. Znanstveno strani Simpozij “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”, održat će se u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u Zagrebu, 22. i 23. studenog 2019.

Iako se danas sve više govori o nužnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da nismo ni blizu rješenju ovog velikog problema. Svakodnevno svjedočimo porastu problema mentalnog zdravlja, posebno među mladima, te poteškoćama sa kojima se svakodnevno susreću na putu njihova odrastanja. Poteškoće s mentalnim zdravljem koje se javljaju u ranijoj dobi mogu utjecati na kvalitetu života i u mlađoj, te odrasloj dobi, ako se problemi mentalnog zdravlja ne prepoznaju na vrijeme i ne pruži potrebna stručna pomoć. Suradnja i podrška nužna je na razini cjelokupne zajednice, obitelji i vršnjaka te pozitivnog okruženja.

U skladu s time, u pokušaju podizanja nekih važnih tema vezanih uz mentalno zdravlje mladih te pružanja podrške svim onima koji na istim pitanjima aktivno rade, već četvrtu godinu zaredom održat će se Simpozij “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”. Stručni Simpozij se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, a u suorganizaciji sa Školom narodnog zdravlja “Andrija Štampar”. Simpozij okuplja stručnjake predstavnike sustavaodgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, stručnjake iz područja školske medicine, psihijatrije, psihologije te srodnih područja.

Simpozij posvećen mentalnom zdravlju mladih ove godine poseban naglasak stavlja na stres i sagorijevanje. Simpozij se održava kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta “Pogled u sebe” koji je pokrenut sa ciljem promicanja mentalnog zdravlja, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje, a provodi se već duži niz godina te je za svoj rad osvojio brojna postignuća i priznanja od strane akademske i stručne zajednice.

Program_PUS_2019_final