17. međunarodni kongres ESCAP-a (Europskog udruženja dječje i adolescentne psihijatrije), Geneva, 09.-11. srpnja 2017.

Od 9. do 11. srpnja 2017. godine u Genevi je održan 17. međunarodni kongres ESCAP-a (Europskog udruženja dječje i adolescentne psihijatrije) na kojem su osim država članica EU, sudjelovali i brojni stručnjaci iz Japana, Oceanije, Australije, Amerike, Južne Afrike i sl.
Na kongresu je aktivno sudjelovalo više djelatnika PB za djecu i mladež. Doc.dr.sc. Boričević Maršanić, ravnateljica Bolnice, održala je nekoliko usmenih izlaganja pred brojnim auditorijem (oko 1200 sudionika) na temu hiperaktivnosti u djece i adolescenata, zatim problema mentalnog zdravlja djece tijekom izbjegličkog vala u RH 2015-2016 godine, iskustvima rada s djecom hrvatskih branitelja s PTSP, poremećaja razvoja identiteta u adolescenciji, te tranzicije iz dječje psihijatrijske skrbi u skrb za odrasle u sklopu FP7 EU projekta MILESTONE u kojemu Bolnica aktivno sudjeluje.
Osim ravnateljice na kongresu su posterima i usmenim izlaganjima sudjelovali drugi djelatnici PB za djecu i mladež, dr Ljubica Paradžik i glavna sestra Irena Đuretić, mag.med.techn., i dr Nela Ercegović.

Doc. dr .sc. Vlatka Boričević Maršanić, je kao predsjednica Hrvatske udruge za dječju i adolescentnu psihijatriju (HUDEDAP) sudjelovala i na redovnoj godišnjoj skupštini ESCAP-a održanoj u okviru kongresa obzirom da je HUDEDAP od osnivanja 1991. godine članica ESCAP-a.

Od ostalih dječjih psihijatara iz Hrvatske na kongresu je aktivno sudjelovala i doc.dr.sc. Katarina Dodig-Ćurković, predsjednica HDZMZDA i pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, KBC Osijek, te predsjednica Povjerenstva za dječju i adolescentnu psihijatriju Ministarstva zdravstva RH. Obje predsjednice Društava su tijekom kongresa sudjelovale na nekoliko radnih sastanaka vezanih uz organizaciju plenarnih predavanja pozvanih predavača na 2. hrvatskom kongresu o mentalnom zdravlju mladih koji će se održati 11.-12. svibnja 2018. godine u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

slika2

dr Paradžik - Geneva

dr VBM - Geneva

dav