16. međunarodni kongres Europskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju, Madrid, 20.-24. lipnja 2015.

Ravnateljica Bolnice dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić i glavna sestra Specijalističko-konzilijarnog odjela Irena Đuretić, mag. med. techn. sudjelovale su na 16. međunarodnom kongresu Europskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju koji je održan u Madridu, 20.-24. lipnja 2015. Kongres je okupio brojne stručnjake iz različitih zemalja koji se bave mentalnim zdravljem i poremećajima djece i adolescenata koji su kroz četverodnevni zajednički rad izlagali vlastita klinička i znanstvena iskustva, ali i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu u različitim dijelovima Europe i svijeta.

Rad se odvijao plenarno i u manjim simpozijima i radnionicama, a stručnjaci su diskutirali sljedeće teme koje se tiču unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih i poremećaja koji se javljaju tijekom djetinjstva i adolescencije: poremećaji autističnog spektra, ADHD, poremećaji ponašanja, poremećaji hranjenja, samoozljeđivanje i suicidalnost u djece i adolescenata, poremećaj razvoja identiteta i poremećaji ličnosti u razvoju, poremećaji raspoloženja, rani psihotički poremećaji, opsesivno kompulzivni poremećaji, anksioznost u djece i adolescenata, ovisnosti, zlostavljanje i trauma, farmakološko i nefarmakološko liječenje, liječenje psihičkih poremećaja djece i mladih bazirano na dokazima, epidemiologija, organizacije zdravstvene skrbi za djecu i mlade s psihičkim poremećajima, destigmatizacija.

Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež sudjelovala je na kongresu s dva postera:

  • Boričević Maršanić Vlatka, Aukst Margetić Branka, Paradžik Ljubica, Karapetrić Bolfan Ljiljana, Radoš Iva. Secondary traumatization in offspring of male veterans with combat-related posttraumatic stress disorder.
  • Đuretic Irena, Boričević Maršanić Vlatka, Paradžik Ljubica, Poljak Mihajela, Matula Dražen. The Role of the Psychiatric Nurse in Multidisciplinary Assessment at the Psychiatric Hospital for Children and Adolescents, Zagreb, Croatia.

 

Završno plenarno predavanje pod nazivom „Mental Health Care for Children and Adolescents in Europe: Challenges and Future Perspectives“ održao je prof. Norman Sartorius, počasni predsjednik Svjetske psihijatrijske asocijacije i bivši direktor Odjela za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije koji je svoju stručnu, kliničku i znanstvenu karijeru započeo u Zagrebu. U nadahnutom izlaganju prof. Sartorius je prikazao sociodemografske čimbenike koji utječju na mentalno zdravlje djece i mladih te razvoj poremećaja, probleme i izazove s kojima se susreću roditelji u suvremenom društvu tijekom odrastanja djece, ali i stručnjaci u dijagnosticiranju i liječenju te organizaciji zdravstvene skrbi za djecu s mentalnim poremećajima.

Na kongresu su iz Hrvatske aktivno sudjelovali još i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, zamjenik ravnateljice dr. Domagoj Štimac i psihologinja Ella Selak Bagarić, te dr. Aran Tomac sa Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb i dr. Aleksandra Klobučar iz Centra za mentanlno zdravlje djece i mladih Klinike za dječje bolesti Zagreb.

  20150624_121118

20150621_141400

20150621_141311