Održan Stručni skup “Mentalno zdravlje djece u suvremenom društvu”

U zajedničkoj organizaciji Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež održan je u prostorima Poliklinike stručni skup “Mentalno zdravlje djece u suvremenom društvu” u dva termina, 20. ožujka i 24. travnja 2015.g. zbog velikog interesa sudionika.

Sudionike su pozdravile i skup otvorile ravnateljice obiju ustanova, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander ispred Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i  dr.sc. Vlatka Boričević Maršanić ispred Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, koje su istaknule da je cilj skupa unapređivanje kompetencija stručnjaka u radu s djecom s različitim razvojnim, emocionalnim ili ponašajnim poteškoćama te djecom izloženom stresnim i traumatskim iskustvima, kao i njihovim roditeljima, ali i međusobna suradnja stručnjaka različitih profila koji djeluju na području zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih. Moderatorica  skupa bila je dr.sc. Bruna Profaca, psihologinja Poliklinike.

Program skupa

U izlaganju „Anksiozno i depresivno dijete – uzroci te kako pomoći djetetu, obitelji i školi?

Davorka Šarić iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež je iznijela pregled dijagnostičkih kriterija i terapijskih pristupa u radu s anksioznom i depresivnom djecom.

Dr. sc. Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba je u prezentaciji „Roditeljski stres – kakvu podršku trebaju roditelji?“ prikazala humanistički pristup u radu s djecom koji uključuje i savjetodavni rad s roditeljima, osobito s onima koji u situaciji općeg stresa mogu doživljavati intenzivniji roditeljski stres.

Dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić je u izlaganju „Nemirno, impulzivno i razdražljivo dijete – diferencijalna dijagnostika i tretman“ prikazala važnost diferencijalno dijagnostičke obrade djece s navedenim poteškoćama koje najčešće opažaju roditelji i nastavnici, te mogućnosti terapijskog rada i iskustva u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež.

U predavanju „Izazovi odrastanja uz suvremene tehnologije – podrška djeci uključenoj u elektroničko nasilje“ koje je održala prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander prikazana su istraživanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba u suradnji s Hrabrim telefonom, ali i izazovi stručnog rada s djecom koja pripadaju prvoj generaciji koja odrasta uz svakodnevnu prisutnost elektroničke komunikacije. Naglašena je važnost preventivnog djelovanja s djecom, njihovim roditeljima i nastavnicima.

Na kraju je dr. Domagoj Štimac, psihijatar iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba održao predavanje na temu „Sport kao terapijska podrška traumatiziranoj djeci“ te je istaknuta važnost podrške djeci kao zaštitnog faktora prvog reda u oporavku od traumatskih iskustava, kao i specifične psihofizičke dobrobiti koje su povezane sa sportskim aktivnostima.

Na skupu je naglašeno kako se djeca i roditelji susreću s brojnim izazovima odrastanja djece u suvremenom okruženju i okolnostima u društvu, a nastavnici i stručnjaci brojnim stručnim pitanjima: novim dijagnostičkim kriterijima u području mentalnog zdravlja, važnošću preventivnog djelovanja te sistemskog i multidisciplinarnog pristupa u radu s djecom i mladima.

Ovaj skup je bio i prilika za razmjenu iskustava i kontakata između stručnjaka iz sustava zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi koji rade s djecom. U diskusiji koja je uslijedila na kraju skupa sudionici su se usmjerili na suradnju različitih ustanova, a sve u najboljem interesu djeteta.