HRABRI TELEFON – Program osnaživanja djece „Zagrlimo s(♥)e“ u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež

Program Hrabrog telefona Zagrlimo s(v)e počeo se provoditi 2011. godine najprije u tri Dječja doma Zagreb – podružnice A. G. Matoš, Laduč i Nazorova. 2015. godine, program se proširuje na još dva doma – Dom sv. Terezije od malog Isusa i Dom sv. Josipa. U jesen 2015. godine započelo je i provođenje izmijenjenog oblika programa u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež.

Cilj radionica je osnažiti djecu te podržati i potaknuti njihov socio-emocionalni razvoj uz korištenje kreativnih i dramskih tehnika. Sekundarni cilj ovih radionica je ponuditi djeci mjesto na kojem se neformalno i kreativno mogu izraziti te družiti sa svojim vršnjacima, tako razvijajući socijalne vještine. Radionice u Bolnici su se provodile dva puta mjesečno s dvije voditeljice – psihologinje Ines Rezo, mag. psych. i Anamarija Vuić, mag. psych. koje su provodile aktivnosti s djecom koja su u tretmanu Dnevne bolnice.

Reakcije djece na provedene aktivnosti bile su vrlo pozitivne. Iako na početku nekima od njih ovakav način rada nije bio baš poznat te su očekivali nešto sličnije terapijskoj grupi, brzo su se prilagodili i opustili. Za većinu djece su radionice bile mjesto za druženje, razvijanje socijalnih vještina, jačanje slike o sebi i izražavanje emocija. Voditeljice su svakoga puta bile dočekane s veseljem i entuzijazmom, a sudionici radionica su s vremenom i sami predlagali aktivnosti i teme kojima bi se voljeli baviti. Općenito, djeca, ali i roditelji, su aktivnosti pozitivno prihvatili te su često nakon radionica tražili povratne informacije i raspitivali se o mogućem češćem održavanju.