2. hrvatski kongres o mentalnom zdravlju djece i mladih s međunarodnih sudjelovanjem : „Mentalno zdravlje mladih – bogatstvo naroda“

18. i 19. svibnja 2018. godine u Zagrebu je održan 2. hrvatski kongres o mentalnom zdravlju djece i mladih s međunarodnih sudjelovanjem : „Mentalno zdravlje mladih – bogatstvo naroda“. Kongres su organizirali Hrvatska udruga za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Hrvatska udruga za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju osnovana je 1991. godine na inicijativu prof. Staniše Nikolića te je ubrzo postala članicom Međunarodnog udruženja za dječju i adolescentnu psihijatriju i suradne struke (IACAPAP) i Europskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju (ESCAP).

Stručni program kongresa otvorili su prof. dr. sc. Füsun Çetin Çuhadaroğlu (Turska) glavna tajnica Međunarodnog udruženja za dječju i adolescentnu psihijatriju i suradne struke plenarnim predavanjem o razvoju strategija mentalnog zdravlja djece i mladeži te novoizabrani predsjednik Europskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju prof. Dimitris Anagnostopoulos (Grčka) o problemima mentalnog zdravlja djece izbjeglica i potrebi međuresorne suradnje u u osiguranju optimalne skrbi za navedenu izrazito vulnerabilnu populaciju. Prof. dr. sc. Norbert Skokauskas (Norveška) glavni tajnik Sekcije za dječju i adolescentnu psihijatriju Svjetske psihijatrijske asocijacije osvrnuo se u svom predavanju na budućnost mentalnog zdravlja djece i adolescenata.

Na kongresu su, također, kao pozvani gosti iz zemalja regije sudjelovale Hojka Gregorič Kumperščak (Slovenija), Milica Pejović Milovančević (Srbija), Marija Raleva (Republika Nova Makedonija), Marija Burgić Radmanović (Bosna i Hercegovina).

Pozvani predavači iz Hrvatske (Ivana Pavić Šimetin, Marina Ajduković, Miranda Novak, Nada Anić, Andrijana Kovačić, Vlasta Rudan, Dubravka Kocijan Hercigonja, Ivica Šain, Marija Posavec, Ljiljana Tirić Ćihoratić, Asja Palinović Cvitanović), održali su informativna predavanja o međusektorskoj politici mentalnog zdravlja, epidemiologiji mentalnih poremećaja mladih u Hrvatskoj, utjecaju socioekonomske deprivacije na mentalno zdravlje djece u Hrvatskoj, kognitivno-bihevioralnoj terapiji u liječenju mentalnih poremećaja mladih, oralnoj higijeni djece s poremećajima iz autističnog spektra, izazovima dijagnosticiranja disocijativnih poremećaja kod djece i adolescenata, vikend bolnici za djecu i adolescente kao model suradnje bolnice i lokalne zajednice, školovanju djece i adolescenata sa mentalnim poremećajima i potpori liječnika školske medicine mladima s mentalnim poteškoćama.

Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba zajedno sa ravnateljicom prof. Gordanom Buljan Flander održali su okrugli stol na temu intersektorske suradnje u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja djece i mladih te negativnih posljedica neprijavljivanja zlostavljanja djece po dijete i sve sustave.

U Hrvatskoj je u tijeku reforma sustava mentalnog zdravlja i implementacija smjernica Twinning projekta Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja (CRO MHD) u čemu sudjeluju Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo obrazovanja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i zdravstvene ustanove.

Program kongresa je uključivao plenarna predavanja, usmena izlaganja u sekcijama, okrugle stolove, poster sekcije i radionice. Na kongresu su sudionici iz Hrvatske i inozemstva imali priliku razmijeniti iskustva te unaprijediti znanja i vještine u području mentalnog zdravlja djece i mladeži. Sudionici kongresa iz različitih sektora (zdravstvo, obrazovanje i socijalna skrb, policija, pravosuđe) aktivno su sudjelovali u raspravama koje su rezultirale konstruktivnim prijedlozima i inicijativama kako se suočiti sa izazovima kliničke prakse, promocije i prevencije, kao i organizacije službi, na području mentalnog zdravlja djece i adolescenata.